Производители

Размери

За снемане на мерките са нужни: шивашки метър и тясно (около2 см.) коланче, с което се определя мястото на талията.

Метърът, с който се снемат мерките, се държи леко опънат, а коланчето се опасва около талията, така че откъм гърба да е малко по – високо, а отпред да слиза под стомаха, т.е точно там където започва ханшовият мускул.

Лицето, на което се снемат мерките (или си снема мерките), трябва да застане в обикновена стойка – без да опъва раменете си, защото естествената стойка е малко преведена и не статична.

Обиколка на гърдите – с метъра се опасва тялото през най – изпъкналата част на бюста, под мишницата и гърба като с пръстите на лявата ръка (или обратното при хора използват предимно лявата ръка) се държи началото му.

 

Обиколка на талията – Тази мярка снема при свалено коланче точно по талията.

 

Обиколка на ханша – Тъй като при различните телосложения тази част на тялото е различно развита (с високо или ниско седалище, с повече или по – малко изпъкнал корем), при снемането на мярката се изисква по – голямо внимание. С метъра се опасва най – изпъкналата (широката) част на седалището, като при фигурите с изпъкнал корем пръстите на лявата ръка (и обратното – при хора използващи повече лявата ръка – пръстите на дясната ръка) се пускат отвесно надолу от най високата част на корема.

 

Дължина на гърба и цяла дължина – Метърът се поставя на вратното кокалче и се спуска до средата на коланчето при талията, като се отбелязват сантиметрите, а след това без да се мести, се притиска с пръста при талията и се отбелязват сантиметрите до желаната дължина на дрехата.

 

Предна дължина – Началото на метъра се поставя на вратното кокалче, откъдето по основата на врата и през рамото се отбелязват сантиметрите до най – изпъкналата част на бюста. От там метърът се спуска до средата на коланчето под бюста и се отбелязват сантиметрите до талията. Притиска се с пръст и се отбелязват сантиметрите до желаната дължина.

 

Дължина на ръкава – Началото на метърът се взема с палеца и показалеца на дясната (лявата при хора използващи повече лявата ръка) и се поставя на края на рамото. От тук метърът се спуска върху тези два пръста надолу по ръката в опънато положение.

 

Основни правила:

-         Препоръчва се основните марки да се ползват не повече от една година, защото формата на тялото се променя.

-         От снетите мерки се установява към кой вид фигура спада дадено телосложение.

  • При изправено телосложение дължината е с 4-5 см. по – голяма от дължината на гърба;
  • При приведено телосложение тази разлика се намалява – понякога „загубва”;
  • При изпъчено телосложение дължината дължината се увеличава с няколко сантиметра, за сметка на предната.

 

-         От вида телосложение зависи и модела на бельото или дрехата

-         Различия се наблюдават и при пропорциите на тялото.

 

  • Горната част на тялото може да е по – дълга или по – къса, т.е талията да е по – висока или по – ниска.